Kalitatif Araştırma Yöntemleri Ne Zaman Tercih Edilmelidir?

Kalitatif Araştırma Yöntemleri Ne Zaman Tercih Edilmelidir?

Kalitatif Araştırma Yöntemleri Ne Zaman Tercih Edilmelidir?

Bir araştırması sorusu, her marka için aynı anlamı ifade etmeyebilir. Her markanın iç dinamikleri farklıdır ve kendine has yapısı ile sorusuna yanıt bulmak gereklidir. Doğru yanıtı bulabilmek için, markanın ihtiyaçları doğru analiz edilmelidir. Bu analiz, aslında markanın araştırma şirketine verdiği brief’ten itibaren başlayan bir süreçtir. Brief’i genel bir yapıda değil; marka özelinde süzgeçten geçirerek, ihtiyaca yönelik araştırma yöntemleriyle teklife dönüştürmek gerekir. Bu dönüştürme, araştırmacının bilgi ve deneyimlerine dayanarak oluşur ve markaya özel bir yapı haline gelir.

– Peki, Kalitatif Yöntemler ne zaman ön plana çıkmaktadır?

Kantitatif Yöntemler, genel hakkında istatistiki bilgi sahibi olmak için kullanılırken; Kalitatif Yöntemler ise genelin ve alt grupların davranışları üzerine odaklanarak, davranış örüntülerini ortaya çıkarmak ve detaylı içgörü elde etmek için tercih edilir.

İnsan doğasında toplumsal olarak kabul edilen pratikleri yapmak olmasa da; söyleme eğilimi olduğunu söylemek pek yanlış olmaz. Bu nedenle anketlerde özellikle hassas konu başlıklarında beklenenin üstünde yüzde görmek mümkün olabiliyor. Bu yüksekliğin nedenini ve altında yatan kültürel pratikleri ortaya çıkarmak için de kalitatif yöntemlere ihtiyaç duyuluyor.

Hangi kalitatif yöntemin veya yöntemlerin tercih edileceği araştırma konusuna göre değişkenlik gösterir. Odak Grup Toplantıları (Focus Groups) ve Derinlemesine Görüşmeler (Indepth Interviews) sektörde çoğunlukla kullanılan yöntemlerdendir.

 

Share this post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir